Čateks webshop

U Čateksu 2015. godine dolazim na poziciju grafičkog dizajnera, a istovremeno je krenuo i razvoj webshopa. Cijeli proces vodio je tadašnji projekt menadžer Ivan Karol, koji me je, kao kolega i mentor, usmjeravao u radu i prenosio mi svoje bogato iskustvo o marketingu, poslovanju i web prodaji. U tvrtci sam radio točno pet godina.

Od neaktivne stranice do generatora prihoda

Čateks se do tada još prezentirao kroz zastarjeli website, koji je, doduše, svojevremeno bio u vrhu domaćih korporativnih stranica u doba kada je Flash vladao svijetom. Nakon toga kreće suradnja s tvrtkom Marker, koja daje i realizira ponudu za novu korporativnu stranicu s implementiranim webshop-om. Početkom 2016. godine webshop je i službeno počeo s prodajom.

PROBOJ NA ONLINE TRŽIŠTE – 2016.

Najprije smo krenuli s povećanjem svjesnosti o Čateksovom brendu i razvojem tržišne “publike” do koje smo dosezali putem Facebooka. To nam je omogućilo da neaktivnu stranicu, od svega par desetaka posjeta mjesečno, podignemo na razinu od nekoliko tisuća mjesečnih posjeta.

RAST I NOVI ZNAČAJ – 2017.

Vremenom rastemo do razine u kojoj smo online prodajom uprihodili više sredstava od fizičke poslovnice u centru grada. To je dovelo do zaokreta pa webshop dobiva na većem značaju, gasi se poslovnica u gradu, prodavačice se usmjeravaju na online prodaju i nastavljamo s kontinuiranim rastom u narednim godinama.

ODJEL MARKETINGA I REKONSTRUKCIJA – 2018. i 2019.

Tokom 2018. zajedno s kolegom izrađujem cijeli plan osnivanja marketinškog odjela u Čateksu, a krajem te iste godine uprava prihvaća prijedlog i tada preuzimam posao vođenja marketinških aktivnosti i kompletne web prodaje.

S povećanim budgetom i uključivanjem kolegica iz dizajna u kreativni proces oglašavanja, u 2019. godini dižemo web prodaju s varijacijama od 20% do 65% povećanja usporedno s istim mjesecima prethodne godine. Aktivirali smo sve društvene kanale te obogatili sadržaj s DIY blogovim. Uređen je SEO za proizvode, a trgovkinje smo uputili na odgovaranje na upite s Facebooka kako bi kupci dobili izravne, pravovaljane informacije o robi na zalihama. Kreiramo grupu “Volim Čateks” koja je u kratkom roku skupila osamstotinjak aktivnih craft tekstilaca iz cijele Hrvatske. Povezujemo se s našim kupcima koji svakodnevno objavljuju svoje radove u grupi, kreiramo nagradne natječaje i dižemo sve na jednu višu razinu. 

U međuvremenu dovršavam projekt internacionalizacije web stranice, ispravak boljki i implementaciju dodatnih postavki i mogućnosti. Uredno postavljam sve potrebne alate za digitalni marketing, sudjelujem na nekoliko konferencija i edukacija, te prenosim znanje kolegama iz ureda.

Krajem godine odlazim iz Čateksa u novo radno okruženje, s pozitivnim rezultatima i preko 1 500 000 kn prometa ostvarenih od otvaranja webshopa u 2016. godini pa do listopada 2019. godine. 

 


1.10.2014. – 30.4.2015. — Radnik u proizvodnji
1.5.2015. – 30.9.2018. — Grafički dizajner
1.10.2018. – 1.10.2019. — Marketing menadžer

Stečeno znanje i iskustvo

Moj neobični put kreće s radom na najnižoj razini u pripremnom procesu proizvodnje zahvaljujući položenom ispitu za upravljanje viličarom. To mi je kasnije puno pomoglo u poznavanju i shvaćanju radne okoline i ljudi unutar tvrtke. Zatim dolazim na mjesto grafičkog dizajnera gdje sam, osim klasičnog dizajna, radio na ažuriranju webshop-a, optimizaciji za web tražilice, fotografiranju artikala i obradi fotografija, komunikaciji s kupcima te asistenciji u kreiranju marketinških poruka. Odlaskom projekt menadžera, preuzimam njegovog posla koji se odnosio na vođenje webshop-a i marketinških aktivnosti.

DIZAJN

Unaprijeđenje dizajnerskih vještina uz paralelno studiranje na studiju Medijskog dizajna. Sve to kroz izrade kataloga, brošura, terensko i studijsko fotografiranje i obradu, video, izradu 3D simulacija.

E-COMMERCE

Znanje cjeloukupnog procesa vođenja web trgovine, zakona i mogućnosti koje proizlaze iz toga. Iskustvo s radom na customer support-u i uvid u njegov značaj.

MARKETING

Online oglašavanje na društvenim mrežama, kreiranje marketinških poruka, pisanje marketing planova, blogova, statusa i proučavanje ponašanja kupaca, SEO i analitika.

POSLOVNI PROCESI

Kroz rad sa svim proizvodnim i prodajnim odjelima unutar tvrtke stekao sam uvid i iskustvo u poslovanju velikog industrijskog subjekta.

Glavni ciljevi i svrha mog rada

Stečene vještine i iskustvo, uz nastavak formalne sveučilišne edukacije i samostalnu nadopunu putem raznih online i offline kanala, iskoristiti za boljitak, napredak i razvoj tvrtke.

Povećanje prihoda tvrtke

Sustavno povećavati prodajne rezultate i raditi na poboljšanju procesa koji vode do njih, uz kvalitetnu zajedničku suradnju s dizajnerima, trgovcima, logistikom, odjelom prodaje te svim vezanim i nevezanim subjektima.

Promjena imidža tvrtke

Tvrtka je godinama imala negativnu “krvnu sliku” zbog gospodarskih okolnosti i burne prošlosti naše države pa je moj osnovni cilj bio preokrenuti javno mišljenje na pozitivnu stranu.

Dizajn

Neki od mojih radova nastali za potrebe tvrtke.