Po društvenim mrežama često se mogu uočiti komentari neshvaćenih freelancera ili nezaposlenih “profesionalaca” koji se utješno identificiraju kao freelanceri, o famoznom “susjedovom malom” koji im krade kruh iz usta jer posao koji bi oni naplatili 3000 kuna, taj “mali” napravi za 500 kuna. Ili džabe. Ovo je tema o kojoj se već davno pisalo i nakon svih tih godina i dalje je aktualna. Što znači da u jednom dijelu tržišnog prostora postoji iskrivljena percepcija rada na više razina. Ili se mentalitet društva još nije dovoljno promjenio. Pa krenimo redom.

Podcjenjivanje

Ne podjecnjujte “klince”. Svo znanje o digitalnom poslovanju danas je na YouTubeu, forumima, torentima, redditu, raznim specijaliziranim sajtovima i slično. Generacija koja danas stasa, rodila se s internetom i srasla je s mobilnim uređajima koji su defacto mini prijenosna računala, portable riznica svog dostupnog znanja svijeta. Mi koji smo djetinjstvo proveli uz 56k modeme, zauzete linije i Carnetova spajanja nismo ni približno imali mogućnosti toliko brzog napretka kao što to imaju današnji klinci.

Današnje su mlade generacije informatički pismene, imaju jednake mogućnosti kao i njihovi vršnjaci iz zapadnih zemalja jer internet je dostupan svima, briljiraju s engleskim jezikom jer od malena komuniciraju s ljudima iz čitavog svijeta (uglavnom kroz online multiplayer gaming) i sve im je danas digitalno, šta god radili. Osobi takvog profila u godinama kada su najotvoreniji i najsposobniji upijati nova znanja ne predstavlja nikakav problem pohvatati konce u vrlo kratkom roku.

Pa mi smo kao petnaestogodišnjaci dizali web sajtove, portale, ulazili u svijet PPC kampanja i svi nešto pokušavali u vidu “internet zarade”. I to u doba kad je ADSL tek stigao u Hrvatsku sa svojim ograničenim paketima i sramotnim brzinama. Današnje su generacije u digitalu puno naprednije nego što smo bili mi, nitko ne gleda telku, YouTube je broj jedan za sve, a tečajeve za razne kreativne alate sami snimaju i besplatno dijele upravo na tom kanalu. To više nisu samo “susjedovi mali” koji nešto tamo pokušavaju. To su već dobro uhodani genijalci koji plivaju u tim stvarima kao riba u vodi, jer su rođeni u tom svijetu.

Ne znam kakva je trenutna situacija u školama, ali vjerujem da će obrada medijskog sadržaja jednog dana, ako već nije, definitivno postati osnova digitalnog/informatičkog opsimenjavanja društva. Kako nekome poslat kompresirani .jpeg fajl umjesto neobrađenog 12 megapikselnog formata od par megabajta trebalo bi biti dio osnovne informatičke pismenosti. 

Svi smo mi susjedov mali

Nadovezajući se na ovo iznad gore. Svi smo mi u početku bili “susjedov mali”. Tako se krene, to su početni koraci. Ako ti ekipa koja je na toj razini (neovisno o godinama) predstavlja konkurenciju onda je to očiti znak da nisi napredovao. Kukati zbog toga što ti je neki “klinac” maznuo posao na ovom slobodnom, brzorastućem tržištu je na mentalnoj razini nekog vlasnika videoteke koji se žali na državu zato jer danas nitko više ne posuđuje VHS kazete. Klijent koji je zadovoljan uslugama nivoa “susjedovog malog” nije vaš klijent ako su vaše vještine i vaše znanje kopljama daleko iznad njegovih. Potražite bolje klijente, ostavite mrvice i prionite većem zalogaju, ako smatrate da ste zreli za to. Jer ako niste, onda vas je tržište samo postavilo točno tamo gdje pripadate. Problem je jedino ako niste svjesni svoje razine odnosno svoje pozicije. 

Tržište

Spomenuto tržište samo od sebe diktira što je dovoljno, a što nije. Vlasniku nekog kafića možda je dovoljno da ima nekoga tko samo objavljuje kakve objave o događajima, ponudama i programom lokala na FB stranici. “Susjedov mali” koji će to raditi bez problema za neke sitne novce ili kakvu kompenzaciju, u pogledu ROI-a je sasvim zadovoljavajuća solucija za vlasnika kafića. Njemu je to dovoljno dok god se zadovoljava rezultatima toga. I to NIJE VAŠ KLIJENT!

Vaš kijent je ozbiljniji noćni klub koji treba kvalitetne fotografije proizvoda koje nudi, popratne fotografije s evenata, website s izlistanim programom i povezanim sustavom za prodaju ulaznica, dobar SEO za jačanje pojavnosti u turističkom aspektu itd. Sve ostalo nije vrijedno truda, ukoliko znate da ste na profesionalnoj razini s koje možete hendlati navedene poslove.

U takvim segmentima ne postoji “susjedov mali” jer su njemu tu vrata blokirana, nema registriranu djelatnost pa mu ozbiljnije firme ne mogu platiti posao, nema kredibilitet i ne daje nikakva jamstva. Tu ste vi glavna uloga, a jedini konkurenti su vam stvarni profesionalci među kojima su i oni koji su par razina iznad. Upravo oni trebali bi vam biti glavni motiv da težite prema vlastitom napretku kako bi dostigli ili prestigli tu njihovu razinu.

Kad to uspijete, bit ćete ravnopravni igrač na otvorenom tržištu gdje na kraju dana kvaliteta i pouzdanost pobjeđuju. Tu vam “susjedov mali” nikad neće biti prijetnja.

Category
Tags

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments
    Archives
    Categories